attekulla.hsbbrfwebb.se|attekulla@hsbbrfwebb.se
Information ifrån A-Ö2025-03-21T08:56:28+01:00

Altan/uteplats 

I marklägenheterna finns det möjlighet att få nyttjanderätt över en del av föreningens mark för att använda som uteplats. Du behöver då först ansöka om detta hos HSB och teckna ett nyttjanderättsavtal. Då föreningen vill att området ska hållas välskött har det tagits fram regler för hur uteplatserna ska se ut och skötas. OBSERVERA: Inga motorfordon får parkeras eller ställas på uteplatsen! Föreningen har gott om MC-boxar om du behöver det till din MC/moped.

Du hittar avtalet och reglerna nedan.

Regler för uteplats

Badrum 

Det är du som bostadsrättshavare som ansvarar för underhåll av ytskikten och inredningen i badrummet. Stambyte av bostadsrättsföreningens samtliga badrum stod klart 2023 och du hittar alla skötselinstruktioner under fliken ”din digitala bopärm” här på hemsidan.  

Balkonginglasning 

Att göra en inglasning av balkongen kräver bygglov och ska godkännas av styrelsen innan bygglovsansökan lämnas in. Efter beslut om bygglov ska styrelsen åter kontaktas för godkännande.  

Barnvagn 

Barnvagnar ska förvaras inne i bostadsrätten. Det är inte tillåtet att förvara barnvagnar i trapphusen då de, dels utgör en brandfara i sig, dels kan förhindra utrymning. Brandskyddsreglerna är väldigt stränga på denna punkt och föreningen utför därför regelbundna kontroller i trapphusen.  

Bostadsrättstillägg/försäkring 

Föreningen har tecknat bostadsrättstillägg för alla bostäder genom Länsförsäkringar. Försäkringsnumret är: 2895241. 

Skada som enbart berör bostadsrättsförsäkringen (t ex skada på kyl/frys) kan du anmäla direkt till Länsförsäkringar på tfn nr 040-633 91 58 eller e-post: hsbskada.skane@lansforsakringar.se 

Hemförsäkring för ditt lösöre måste du teckna själv. 

Bostadsrättstillägg – villkor och information 

Brandskydd 

Brandvarnare är en billig livförsäkring som ska finnas i alla bostäder. Du bör funktionstesta ditt brandlarm regelbundet. Trapphusen måste alltid vara fria från föremål som kan förhindra utrymning, så som cyklar och sparkcyklar. Trapphusen ska även hållas fria från brandfarliga saker så som barnvagnar, dörrmattor, skohyllor m.m.  

Brandskyddsreglerna är väldigt stränga på denna punkt och föreningen utför därför regelbundna  kontroller i trapphusen. 

Bruna påsar (påsar för matavfall) 

Soppåsar för organiskt avfall finns att hämta i soprummen. Inga andra påsar får användas! 

Cykel-box/parkering 

Föreningen har ett antal förvaringsplatser för cyklar där du kan förvara upp till 3 cyklar i låst utrymme. Är du intresserad så kontaktar du HSB.  

Diskmaskin 

Diskmaskiner ska kopplas in fackmannamässigt enligt de regler som gäller med vattenstopp och skyddsbalja undertill, för att undvika att läckage uppstår. 

Fasad 

Ingrepp på fasaden får inte göras utan godkännande av styrelsen. 

Felanmälan 

Felanmälan nås på 042-19 95 90, eller via webben på www.hsbhbg.se. Under kontorstid tar HSB emot felanmälan och under övrig tid hanteras felanmälan av en jourtjänst. Jourtjänsten ska endast nyttjas för akuta ärenden som inte kan vänta till nästkommande vardag.  

Vid alla felanmälningar görs en bedömning av vem som är betalningsansvarig enligt föreningens stadgar. Det kan därför vara bra att titta i stadgarna innan du anmäler ett fel inne i din lägenhet så du vet om det är du eller föreningen som har underhållsansvaret.  

Föreningens jourtjänst har även en störningsjour. Störningsjouren kontaktas på samma telefonnummer: 042-19 95 90. Om du upplever störningar från t.ex. en granne ska du alltid först prata med grannen. Först om detta inte hjälper kontaktar du störningsjouren. 

Fest 

Ska du ha fest och planerar att spela musik måste du meddela dina grannar i god tid innan samt sänka volymen efter kl. 24:00.  

Samlings – och Festlokal 

Föreningen har en samlings/festlokal som har plats för 68 sittande personer som går att hyra genom föreningens bokningssystem via infotavlan i trapphuset eller via app. Det är viktigt att du tar del av trivselreglerna för lokalen innan du nyttjar den. Du hittar reglerna här. Kostnad för att hyra är 500:-

Fläktar 

Se under “ventilation”. 

Förråd 

Föreningen har ett antal förråd i olika storlekar som går att hyra. Är du intresserad så kontaktar  du HSB.  

Garage 

Det finns ett antal garage och carportsplatser att hyra i föreningen. Vissa garage har även elbilsladdare. Kontakta HSB om du är intresserad av att hyra en plats.  

Observera att garagen inte får användas till magasinering av saker, inte heller bildelar. Brandinspektioner görs årligen och upptäcks otillåtna föremål inne i garaget så skall den boende omedelbart åtgärda detta. Görs inte detta så kan garaget sägas upp och tömmas på den boendes bekostnad.

Golvvärme 

Du får inte koppla på golvvärme till lägenhetens värmesystem. Vid renovering kan du i stället  lägga in golvvärme med el, så kallad komfortvärme. Notera att föreningen har installerat ventilerade golv på bottenvåningen som absolut inte får förstöras eller rivas bort på något sätt! Skall golvet renoveras så skall detta utföras av fackman så att inte det ventilerade golvet förstörs.

Grillning 

Det är endast tillåtet att använda elgrill på uteplatser och balkonger. Det kommer snart finnas en stor grill man kan nyttja vid stora lekan samt sex grillplatser dit du kan ta med dig egen kol/gasolgrill. Dessa är belägna vid hus 9C, 27A, 33A, 49C, 55B, “stora lekan” och i anslutning till gymmet.  

Gym 

Inom förening finns en friskvårdslokal med gym och bastu. Om du vill ha tillgång till denna så  kontaktar du HSB.

Öppettider: Alla dagar 06.00-21.45. Sista inpassage är 21.00 och du ska ha lämnat lokalen senast 21.45, efter det larmas lokalen.

Sköts inte detta och larmet går så kan man bli debiterad kostnaden som uppstår för larmryckning.

Regler för gymmet.

Gästlägenhet 

Det finns 1 gästlägenhet inom området som går att hyra genom föreningens bokningssystem via infotavlan i trapphuset eller via app. Det är viktigt att du tar del av trivselreglerna för gästlägenheten innan du nyttjar den. Information angående detta finns i lägenheten. Kom ihåg att läsa dessa noggrant.

Handdukstork 

Endast elektrisk handdukstork får installeras i badrummen.  

Hemförsäkring 

Föreningen har tecknat bostadsrättstillägg för alla bostäder, men hemförsäkring för ditt lösöre måste du teckna själv. 

Husdjur 

Alla husdjur ska alltid hållas kopplade inom området. Det är inte tillåtet att rasta djur inom föreningens område då vi alla skall kunna vistas på våra gårdar och lekplatser i en ren och trevlig miljö. Om olyckan ändå skulle vara framme så plocka noggrant upp efter er.  

Internet och TV 

Föreningen har Internet, IP-telefoni och ett basutbud av Tv-kanaler genom Tele2 till en fast  kostnad. Kostnaden framgår av posten benämnd Trippel-Play i avin för månadsavgiften. Det finns  även indraget fiber till lägenheterna. Genom detta kan du, om du så önskar, själv teckna dig för internettjänster hos Telenor.  

Kranar 

Droppande kranar ska åtgärdas av bostadsrättshavaren utan dröjsmål. Tänk på att det är 5 års garanti från utförd slutbesiktning från stambytet. Kontakta HSB om du vill göra en garantifelanmälan. 

Visste du att en droppande kran kan förbruka så mycket som upp till 40 000 liter vatten på ett år? (Källa nsva.se

Luftkonditionering 

Det är inte tillåtet att installera luftkonditioneringsaggregat med utvändigt monterad kompressor. 

Markiser 

Du får sätta upp markis efter tillstånd från styrelsen. För att få tillstånd krävs att färgen ska passa  in i omgivningen. Styrelsen godkänner tre färger, grå, grön ( på det gröna området)  och röd ( på det  röda området) . Bostadsrättshavaren ansvarar för att markisen monteras ner vid behov t ex vid underhåll av fastigheten. Vid borttagande ska väggen återställas. 

MC-box/parkering 

Föreningen har ett antal förvaringsplatser för motorcyklar där du kan förvara din mc i låst utrymme. Är du intresserad så kontaktar du HSB. 

Medlemsinformation 

Information till medlemmarna lämnas genom infotavlorna som sitter i trapphusentrén. Ta för  vana att titta igenom den upplagda informationen veckovis. På föreningens hemsida attekulla.hsbbrfwebb.se hittar du också en hel del information. Utöver detta håller föreningens styrelse fysiska informationsmöten när så behövs i föreningens festlokal.  

Mur 

Se regler under rubriken ”altan/uteplats” 

Paraboler 

Du får sätta upp en parabol efter tillstånd från styrelsen. Paraboler får dock inte monteras så att  de syns över taknocken. Vid nedmontering ska väggen återställas. 

Parkering 

Det finns parkeringsplatser att hyra i området. Kontakta HSB om du är intresserad av att hyra. 

Föreningen har parkeringsbevakning på hela området och felparkerade bilar bötfälls. Det är inte tillåtet att parkera inne på gårdarna utan endast tillfälligt stanna till för att lasta i och ur bilen. Parkeringsbevakningen har rätt att bötfälla bilar som stått uppställda mer än 15 minuter på gården. Tänk också på att du inte blockera infarter till området då detta kan hindra räddningstjänsten från att komma in/ut. Står en bil felparkerad så kan du ringa på 0709-199313

Plank 

Se regler under rubriken ”altan/uteplats” 

Renovering/bygglov 

Alla renoveringar i bostadsrätten som påverkar byggnadens gemensamma system (värme, el,  vatten, avlopp och ventilation) kräver styrelsens godkännande. Planerar du att renovera måste  du därför fylla i blanketten ”anmälan om renovering” och skicka in din ansökan till HSB. Många  förändringar i bostaden kräver även bygglov. Alla förändringar, även de som kräver bygglov, skall  godkännas av föreningen innan renovering påbörjas. Olovligt byggande kan inte bara leda till  höga straffavgifter och vite utan även till förverkande av din bostadsrätt. För ytterligare  information kontakta HSB i dessa frågor.  

Renoveringsarbeten får utföras under vardagar 07:00 – 20:00 samt lördagar 08:00 – 17:00. Efter  dessa tider får man ej borra/hamra eller dylikt då det lätt skapar irritation hos grannarna 

Innan du påbörjar en renovering av din bostad ska du anmäla renoveringen till bostadsrättsföreningens styrelse. En del arbeten måste godkännas av styrelsen innan renovering. Ibland krävs också godkänt bygglov eller att bygganmälan är gjord innan en renovering kan påbörjas.

Fyll i blanketten nedan. I anmälan beskriver du vilka arbeten som ska utföras under renoveringen och vilka entreprenörer du ska anlita. Anledningen till att föreningen behöver kännedom om vilka entreprenörer som anlitas är att det är bra för styrelsen att ha kontaktuppgifter till entreprenörer som utför arbeten i fastigheten. Maila den sedan till oss på: attekulla@hsbbrfwebb.se.

Blankett för anmälan av renovering hittar du här

Rökning 

Det är inte tillåtet att röka i anslutning till trapphusen och föreningens lekplatser. Givetvis är det  även rökfritt i föreningens gemensamhetslokaler så som tvättstugor, gästlägenheter och festlokalen. Släng heller aldrig dina fimpar på marken.  

Skadedjur och ohyra 

Föreningen har fastighetsförsäkring hos Länsförsäkringar och i den ingår försäkring mot skadedjur genom Anticimex. Har du bekymmer med till exempel myror och getingar kontaktar du  själv Anticimex på 042-495 45 60.  

Utöver försäkringsskyddet har föreningen tecknat separat avtal för gnagare där beståndet hålls nere genom elektroniska fällor utplacerade i området. Det är viktigt att alla hjälps åt att hålla området rent från avfall och inte mata fåglar och andra djur då detta drar till sig gnagare.  

Soprum 

Det är viktigt att vi sorterar rätt både för miljön och för att minimera våra gemensamma kostnader för sophanteringen. Glöm inte att vika ihop kartonger, det sparar mycket plats och förhindrar onödiga tömningar. Läs mer om källsortering och vad du kan göra för att minska din miljöpåverkan på nsr.se

Föreningens fyra soprum är utrustade med passersystem och öppnas med passerbricka. Soprummen är även kameraövervakade. Vid misskötsel av avfallssortering debiteras en straffavgift om 1 500 kr per tillfälle.  

Större föremål kan lämnas till grovsoprummet som är öppet jämna veckor, helgfri tisdag mellan  18:00 – 19:00. Du hittar grovsoprummet på gaveln till Bärnstensgatan 45A.  

Under säsongen finns det kärl som man kan slänga sitt trädgårdsavfall i. Man får inte kasta jord eller grästuvor i dessa då de blir väldigt tunga och ej går att tömma då.

Farligt avfall så som färgburkar eller oljor kan lämnas på Shell på Rusthållargatan.  

Staket 

Se regler under rubriken ”altan/uteplats” 

Stämma 

På våren hålls föreningens stämma. På föreningsstämman gås föregående års räkenskaper  igenom och ny styrelse väljs. Medlemmarna har möjlighet att i förväg skicka in motioner  (skriftliga förslag) att ta upp på stämman. Motionstiden löper till och med februari månads utgång. Det vill säga, din motion behöver komma styrelsen till handa senast sista februari för att  den ska kunna tas upp på stämman. Mer information om föreningsstämman hittar du i  föreningens stadgar vilka du hittar på föreningens hemsida.  

Toalettstolar 

Rinnande toalettstolar ska åtgärdas av bostadsrättshavaren utan dröjsmål. Tänk på att det är 5 års garanti från utförd slutbesiktning från stambytet. Kontakta HSB om du vill göra en garantifelanmälan. Visste du att en rinnande toalett kan förbruka så mycket som 300 000 liter vatten på ett år? Det motsvarar 2 700 badkar. (Källa nsva.se

Toalett/badrum 

Det är du som bostadsrättshavare som ansvarar för underhåll av ytskikten och inredningen i  badrummet. Stambyte av bostadsrättsföreningens samtliga badrum stod klart 2023 och du hittar alla skötselinstruktioner under fliken ”din digitala bopärm” här på hemsidan. 

Tomtskötsel 

För allas trivsel är det viktigt att vår förening är välskött. Du ansvarar för att klippa gräsmatta, rensa rabatter samt klippa häckar och beskära träd och buskar som växer på den uteplats som du nyttjar. Du hittar samtliga förhållningsregler för uteplatsens nyttjanderättsavtal här.  

Föreningen utför en årlig kontroll av samtliga uteplatser. Finns det brister i skötseln eller avvikelser från nyttjanderättsavtalets överenskommelser kommer du aviseras detta genom skrivelse tillsammans med datum för när bristerna senast ska vara åtgärdade. Vidtas inte åtgärd kommer nyttjanderättsavtalet för uteplatsen att sägas upp varpå uteplatsen återställs på din bekostnad.  

Tvättstugor 

Tvättstugorna bokas genom föreningens bokningssystem via infotavlan i trapphuset eller via app. Det finns utöver vanlig tvättstuga också två grovtvättstugor, en i 11B och den andra i 33B. Det är viktigt att du följer trivselreglerna som finns uppsatta i tvättstugorna, att du städar ordentligt efter dig samt tar med eventuellt tomma tvättmedelsförpackningar med mera och källsorterar i miljörummet. Tvättstugorna är utrustade med kameraövervakning och misskötsel leder till  ersättningskrav alternativt avstängning.  

Uteplats 

Se under ”altan/uteplats” 

Ventilation 

Föreningen har frånluftsventilation vilket innebär att det med hjälp av takfläktar drar ut luft ur din lägenhet genom de ventilationsdon som finns i kök och badrum samtidigt som det kommer in frisk luft genom ventilerna i dina fönster. Ventilationen är injusterad i varje bostad så att du får korrekt luftomsättning i din lägenhet. Någon ändring av injusteringen får inte utföras av någon annan än sakkunniga ventilationstekniker. För att din ventilation ska fungera bra behöver du hålla dina ventiler i fönstren fullt öppna. Du behöver även städa både från- och tilluftsventilerna emellanåt.  

Övernattningslägenhet 

Se under rubriken ”gästlägenhet”. 

Print Friendly, PDF & Email
..
Print Friendly, PDF & Email